In de blogreeks over het zelf ontwikkelen van mobile games een verslag van onze eerste stappen in de praktijk. Wat is er nodig (praktisch gezien) om je Gamemaker game te kunnen publiseren op een Android of Ios?
Weer kosten!
Zelf een mobile game maken vraagt wel om een aantal investeringen. Allereerst heb je een professional version nodig van Gamemaker met de benodigde plugins (en dus ook een PC om het op te draaien), een developer account voor Android Games. En als je voor Ios games wilt maken ook een Apple en een developer account voor Ios. En dan heb je nog een serie testapparaten nodig!
Het kostenplaatje tot nu toe ziet er dan zo uit:
PC: 500 euro
Gamemaker professional + plugins: plm 500 dollar (let op: ze hebben soms aanbiedingen)
Android developer account: 25 euro (eenmalig)
Apple: vanaf plm 600 euro
Apple developer account: 100 dollar (per jaar!)
Testdevices: 150-400 euro per stuk (ipods, tablets, phones, ed)
Een greep uit onze collectie testdevices
Windows 8 mobile / Tizen…?
En dan hebben we het nog niet gehad over het Windows 8 platform of het nieuwe Tizen platform van Samsung, waarvoor je met Gamemaker Studio ook kunt ontwerpen. Tizen moet nog gelanceerd worden en het is afwachten of het het gaat redden. Windows 8 lijkt toch langzaam voet aan de grond te krijgen mede door de goedkope (en volgens de reviews best goede) telefoons van Nokia. Vooralsnog ontwikkelen wij er nog niet voor, maar wie weet in de toekomst wel.
Gamemaker instellen voor apk files en Ios files
Zowel bij Google als bij Apple moet je aangeven welke devices je gaat gebruiken als testmachines bij de ontwikkeling van je mobile games. De Android apparaten hebben we relatief snel op orde en ook het exporteren van apk files (zeg maar de “.exe” files voor op android) lukt binnen een paar uur. Bij het instellen van de Apple apparatuur zijn we langer bezig. Je moet namelijk eerst een digitale sleutel hebben van je Ios apparaten voordat je er wat op mag zetten. Dan moet je Xcode installeren op je mac en “application oven” van yoyogames om een ipa file (de “.exe” van Ios) te kunnen maken. En als je draadloos wilt communiceren met je Ios Test devices moet je ook nog een webserver installeren…Uit de vele incidenten die te vinden zijn op de community van yoyo blijkt dat wij niet de enigen waren die er moeite mee hebben. Het gaat ook wel over heel veel schijven (PC, GM studio, XCode, Application Oven-> testdevice). Als er in de toekomst een mac versie komt van Gamemaker studio (is wel beloofd!) dan zal het makkelijker zijn.
Eerste resultaten
Elke keer weer als er een nieuwe game (of stukje ervan) geboren wordt op een scherm is dat indrukwekkend. Misschien wel vooral omdat het je eigen game(probeersel) is. Eenmaal alles ingesteld werkt het ontwikkelen best gemakkelijk en we zijn positief verrast hoe weinig problemen of bugs we (vooralsnog) zijn tegengekomen, ondanks dat het naar allemaal verschillende apparaten met verschillende OS-en, schermen, microprocessoren, etc. gaat.
Natuurlijk we moeten rekening houden met pixeldichtheid en verschillende beeldschermmaten. En bijvoorbeeld met het feit dat Android 2.2 nog niet multitouch is (gelukkig kregen we een oude phone van iemand in bruikleen om daarop ook te kunnen testen). Maar over dat soort details waar je op moet letten bij het ontwikkelen van een mobile game een andere keer wellicht meer.